Slik bruker du en prosentandelsformel i Excel 2013

Excel er et flott verktøy for å utføre matematiske operasjoner på data du har lagt inn i cellene dine. Disse operasjonene skjer vanligvis ved hjelp av en formel, for eksempel denne subtraksjonsformelen.

En av operasjonene du kan utføre på dataene dine, er å beregne en prosentandel av én celleverdi sammenlignet med en annen. Dette oppnås ved å dele ett tall med et annet tall for å generere en prosentandel.

Når du lærer hvordan du bruker en prosentformel i Excel, kan du ikke bare gi tilleggsinformasjon om dataene dine til folk som ser på regnearket, det kan også sammenligne dataene dine på en måte som gjør dem mer fordøyelige. Disse formateringsendringene, kombinert med noen brukbarhetsfunksjoner som denne som fryser rader øverst på siden, kan gjøre Excel mye lettere å lese.

Vår veiledning nedenfor vil vise deg hvordan du bruker denne formelen, samt hvordan du endrer formatet på cellene som inneholder prosenten slik at de vises med et %-symbol bak seg.

Slik bruker du en prosentandelsformel i Excel 2013

  1. Åpne Excel-filen.
  2. Klikk i cellen der du vil ha formelen.
  3. Type =XX/YY inn i cellen, men bruk celleplasseringer i stedet.
  4. Kopier og lim inn formelen i andre celler etter behov.
  5. Høyreklikk på formelceller, og velg deretter Formater celler.
  6. Plukke ut Prosentdel, klikk deretter OK.

Artikkelen vår fortsetter nedenfor med mer informasjon og bilder av disse trinnene.

Hvordan lage en prosentformel i Excel 2013

Trinnene i denne artikkelen ble utført i Microsoft Excel 2013, men vil også fungere i andre versjoner av Excel. Merk at vi utfører denne oppgaven med en formel, så prosentandelen som vises i den valgte cellen vil endres hvis du endrer cellene som brukes til å beregne den prosentandelen.

Trinn 1: Åpne regnearket i Excel 2013.

Trinn 2: Klikk inne i cellen der du ønsker å vise den beregnede prosentandelen.

Trinn 3: Skriv inn prosentformelen i cellen. Formelen er =XX/YY men bytt ut XX med cellen som inneholder den første verdien for prosentandelen, og erstatt deretter ÅÅ med cellen som inneholder den andre verdien for prosentandelen.

Trinn 4: Klikk og hold nede i høyre hjørne av cellen, og dra den ned for å velge resten av cellene du ønsker å beregne en prosentandel for.

Denne handlingen bruker den angitte formelen for de ekstra cellene også, men den oppdateres automatisk for å beregne prosentene for cellene i hver relativ rad.

Trinn 5: Velg cellene som viser prosentandelen, høyreklikk deretter på en av de valgte cellene og velg Formater celler alternativ.

Trinn 6: Velg Prosentdel fra kolonnen på venstre side av vinduet, velg antall desimaler du ønsker å vise, og klikk deretter på OK knapp.

Du skal nå se de viste prosentene i cellene.

Som med alle Excel-formler som bruker celleplasseringer, refererer prosentformelen til cellen i stedet for dataene i den. Hvis du endrer en verdi i en av cellene som brukes i formelen, vil prosentandelen også oppdateres.

Mens denne veiledningen først og fremst fokuserer på hvordan du bruker en prosentformel i Excel når du trenger å bestemme en prosentandel fra celledata, kan du også bestemme en prosentandel fra to tall, eller fra ett tall og en celleplassering. Så formelen =4/10 eller =4/A1 ville også fungere.

Vil du kunne se formlene du bruker i cellene dine? Finn ut hvordan du viser formler i Excel slik at du kan se innholdet i formelen i stedet for resultatene.

Se også

  • Hvordan trekke fra i Excel
  • Slik sorterer du etter dato i Excel
  • Hvordan sentrere et regneark i Excel
  • Hvordan velge ikke-tilstøtende celler i Excel
  • Slik viser du en skjult arbeidsbok i Excel
  • Hvordan lage vertikal tekst i Excel